Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά
O Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιώς διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πειραιώς. Το ακίνητο, που βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία, γειτνιάζει με το Λιμένα Πειραιώς (μεσολαβεί μεταξύ τους η Ακτή Καλλιμασιώτη) και με τον τερματικό σταθμό Πειραιώς του ΗΣΑΠ (μεσολαβεί μεταξύ τους η οδός Κόνωνος). Οι υπόλοιπες δύο πλευρές του ακινήτου που ορίζουν το οικοδομικό του τετράγωνο (99/Τ.25), συνορεύουν με τις οδούς Αγίου Διονυσίου και Φωκίωνος.
Το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου του ΣΣ Πειραιά ανέρχεται σε 13 στρ. περίπου. To βασικό κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού αποτελείται από ένα κεντρικό διώροφο τμήμα και δύο πλαϊνά ισόγεια τμήματα. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 590τμ. Το κτίριο έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 20ου αιώνα και με την υπ’ αριθμ. 21745/1214/16.03.1987 (ΦΕΚ. 420/Δ/15-05-1987) έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο και βρίσκεται εντός της περιοχής του ιστορικού κέντρου του Πειραιά (π.δ. 27-08-1982, Δ’ 410).
Ο σταθμός έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα και αποτελεί τον τερματικό σταθμό του προαστιακού και υπεραστικού δικτύου (τόσο προς Πελοπόννησο όσο και προς Βόρεια Ελλάδα) και έχει 3 αποβάθρες και 5 σιδηροδρομικές γραμμές. Οι πρόσφατες κατασκευές περιλαμβάνουν δύο νέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 279 τμ.
Το ακίνητο εξυπηρετείται άψογα από αστικά μέσα σταθερής τροχιάς, καθώς βρίσκεται δίπλα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ενώ απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό προγραμματίζεται η κατασκευή του σταθμού Πειραιά της γραμμής 3 του μετρό (Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας).
Οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης καθορίστηκαν στην υπ’ αριθμ. κ.υ.α. 45957/5.11.2004, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων, και διευκρινίστηκε με το υπ’ αριθμ. 28151/19.7.2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης επιτρέπεται η κατασκευή κτηρίου ανωδομής (άνωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών και των αποβάθρων) με κάλυψη 9.022τμ και δόμηση 37.500τμ.
Θέση Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά
Υπάρχον κτίριο Σιδηροδρομικού Σταθμού
Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης
Η συνολική έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης είναι περίπου 90 στρέμματα. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κέντρου της πόλης και αποτελεί κέντρο μεταφορών, καθώς πέραν του σιδηροδρομικού σταθμού, λειτουργεί αφετηρία αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ και παράλληλα κατασκευάζεται ο τερματικός σταθμός του μετρό της Θεσσαλονίκης. Λόγω των παραπάνω, το ακίνητο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων.